Stel zelf je print samen: formaat, materiaal & ophangsysteem
Gratis verzending
Premium kwaliteit
Made with love
Stel zelf je print samen
Gratis verzending
Premium kwaliteit
Made with love
Menu

Hoe maak je een gezellige sfeer in huis?

Een gezellige sfeer in huis is super belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je thuis voelt in je eigen huisje maar helpt je bijvoorbeeld ook om de donkere winterdagen door te komen. Je interieur laat jouw persoonlijke stijl zien. Maar hoe maak je sfeer in huis? Met de juiste aanpak is je inrichting binnen een mum van tijd knus en gezellig. Te beginnen met de kamer waar de meeste mensen zich het meeste bevinden; de woonkamer. Of je nou in een groot huis woont of met kleine ruimtes werkt; met de volgende tips kun jij zeker meer sfeer in je interieur brengen!


Interieur posters zorgen voor die gezellige sfeer in huis

We lichten even een type accessoire uit waar wij zelf heel erg fan van zijn; de interieurposter! Posters zijn er in alle soorten en maten en zijn daarom perfect in elke inrichting te passen. Je kunt de grootte zelf bepalen maar ook de afdruk. Kies voor afbeeldingen of quotes die aansluiten bij jouw interieurstijl. Posters zijn ook met meerdere te combineren en kunnen zo een kale muur mooi aankleden. Aankleding zorgt ook altijd voor sfeer. De mogelijkheden binnen posters zijn oneindig. Een mooiste afdruk poster is een echte eyecatcher in je interieur. Hou jij van natuur? Kies dan een mooie natuurposter als aansluiting op je inrichting.

Warme kleuren

Laat warme kleuren terugkomen in je interieur. Dit kan bijvoorbeeld zijn in meubels maar ook in bepaalde muurverf of behang. Een knus huis begint bij de fundering. Kale, betonnen muren stralen weinig warmte uit. Maak een kleurenpallet van kleuren die je mooi vind. Mooi warme kleuren voor interieur zijn bijvoorbeeld: (donker)rood, bruin, oranje of oker. Deze kun je combineren van meer basis kleuren. Kies ook voor accessoires waarin deze kleuren of de kleuren uit je kleurenpallet terugkomen. Warme kleuren zijn zeer belangrijk voor een gezellige sfeer in huis. Lees verderop meer over accessoires.

Dimlichten & lampen

Elk huis heeft licht nodig. Maar de mate van hoeveelheid licht is heel bepalend voor de sfeer in huis. Fel licht van bijvoorbeeld Tl-lampen zal je ruimte oplichten maar ook sfeerloos maken. Kies juist voor dimlichten en allerlei verschillende kleine lampjes, die je door het huis verspreid. De grote lamp aan het plafond is voor als je dingen goed wil zien ;). Kies voor bijvoorbeeld een mooie hoeklamp naast de tv, hang twee lampjes naast je bank op of zet een leuk lampje op een bijzettafeltje. Naast losse lampen kun je ook spotjes in laten bouwen. Deze zijn vaak ook te dimmen. Zo kun je ze op elke gewenste lichtsterkte instellen. Te weinig licht maar kil en te veel licht maakt sfeerloos. Wanneer je dimlichten op ongeveer de helft van zijn sterkte aanzet krijg je een mooie lichtsterkte voor een gezellige sfeer in huis.

Kies de juiste hoeveelheid wattage in je lamp. Hoe meer watt de lamp, hoe feller het licht. Fel licht is ideaal voor je plafondlampen. Voor je sfeerlampjes kies je een lagere wattage. Je kunt hier zelfs voor een gekleurde (bijvoorbeeld oranje) peertje kiezen voor nog meer sfeerlicht. Op dit moment zijn losse gloeilampen ook nog eens helemaal in!

Gordijnen

Hele belangrijke sfeerbepalers in je huis, die de meeste mensen vergeten: gordijnen. Je gordijnen kleden kale ramen aan. Stoffen gordijnen zijn ook veel sfeervoller dan bijvoorbeeld rolgordijnen. Ook hier kun je weer kleur in je interieur brengen. Kies voor een mooie warme effen kleur. Of maak gebruik van een patroon. Maar kies dan niet voor een te druk of meerkleurig patroon! Dit zorgt ervoor dat je huis eenheid verliest.

(Geur)kaarsen creëren een gezellige sfeer in huis

Kaarsen hebben eigenlijk dezelfde functie als lichten. Ze kunnen aangestoken zoveel sfeer geven. Voor waxinelichtjes heb je de mooiste houders. Elke houder geeft een andere straling. Test dit in de winkel wanneer je een kaarsenhouder koopt. Heb je een klassieke inrichting? Dan zijn hoge kaarsenhouders ook erg mooi. Zelfs als kaarsen niet zijn aangestoken zorgen ze nog voor een gezellige sfeer in huis. Ze vullen ze inrichting aan. Zet eens een dienblad neer met kaarsen van verschillende hoogtes.

Kaarsen zien er niet alleen mooi uit, maar kunnen ook erg lekker ruiken. Geur is ook een belangrijke sfeermaker. Als je huis lekker ruikt word je daar vanzelf blij van. Het is niet voor niks dat wanneer er een huis verkocht wordt, er eerst een appeltaart in gebakken wordt ;).In de zomer kun je kiezen voor
frisse, bloemige geuren en in de winter juist voor kaneel en houtachtige geuren.

Hou je niet van echt vuur? Er zijn tegenwoordig ook veel namaak-kaarsen die behoorlijk echt eruit zien. Deze flikkeren net als een gewone kaars. Ze zijn er ook in waxine-vorm dus je kunt ze in elke kaarsenhouder neerzetten.

Openhaard

Ben je een van de gelukkigen die een openhaard in huis heeft? Openhaarden zijn altijd super sfeervol. Het mooiste is natuurlijk als ze daadwerkelijk werken met echt vuur. Maar tegenwoordig zijn er ook genoeg ‘gemaakte’ vuurbranders die behoorlijk realistisch zijn. Vooral in de donkere dagen is een voortje stoken in je eigen openhaard erg gezellig en kun je lekker op de bank kruipen met een beker warme chocomelk. Dus als je een openhaard hebt, steek hem eens aan! De warmte van de openhaard zorgt voor een knusse, aangename temperatuur en een gezellige sfeer in huis.

Er zijn verschillende openhaarden. Veel openhaarden hebben mooie opzetranden. Deze kun je weer gebruiken om wat accessoires op te zetten. Of zet er een mooie ingelijst poster neer of foto’s van je dierbaren.

Kou is sowieso een dooddoener. Zorg dat je huis altijd behaaglijk warm is en dan voel je je altijd fijn in huis. Ook als je geen open haard hebt kun je je huisje lekker opwarmen met een kachel of verwarming. Vaak zijn dit niet de mooiste interieuritems maar je kunt ze altijd aankleden met een kleedje of iets ervoor zetten.

Gebruik accessoires voor een gezellige sfeer in huis

Misschien nog wel de belangrijkste tip: gebruik accessoires. Als je van een eenvoudig, strak en modern interieur houdt is het veel moeilijker om sfeer in huis te brengen. Accessoires zorgen er juist voor dat jouw interieur eigen is. Je kiest dan ook de accessoires die jij mooi vind en passen bij jou. Er is zoveel keuze. In de eerste de beste woonwinkel zijn allerlei vaasjes, onderzetters, dienbladen en andere items te vinden.

Plaids & poefen

Plaids houden je lekker warm op de bank ’s avonds, maar zijn ook een populair decoratie item. Leg ze nonchalant op de bank, ook al gebruik je ze niet. Kleedjes zorgen altijd voor warmte. Andere kleedjes die je kunt neerleggen zijn bijvoorbeeld (neppe) dierenvachten. Deze zijn lekker zacht en aaibaar en zorgen voor dat knusse gevoel. Deze zijn er ook in allerlei soorten.

Een poef zorgt voor een extra zitplaats, maar zeker ook voor sfeer. Ze zijn niet zo groot en je kunt ze makkelijk verplaatsen. Ze zijn er ook nog eens in allerlei kleurtjes, zodat je altijd een kleurtje kan kiezen dat past bij je interieur. Ze zijn altijd bekleed met stof en dus gemaakt van zachter materialen. Waar stoelen soms koud kunnen aandoen is een poef altijd gezellig. Gebreide poefen zijn nu helemaal in!

Kussens

Kies bijvoorbeeld voor leuke kussens voor op de bank. Deze kan je ook weer in jouw gekozen kleuren bij elkaar zoeken. Bijvoorbeeld drie kussens in verschillende blauw-tinten. Kussens maken een bank gezelliger maar ook comfortabeler. Genoeg redenen om voor kussens te gaan. Kussens kun je ook als decoratie-item gebruiken. Zet eens een rieten of ijzeren mand neer met daarin wat kussens. Dit kleed je huis ook aan. Kussens zijn niet zo heel duur en kun je makkelijk afwisselen. Je kunt zelfs ook alleen nieuwe slopen kopen om nog minder geld kwijt te zijn. Met kussens creëer je een knusse en gezellige sfeer in huis.

Vloerkleden

Stof zorgt nou eenmaal letterlijk voor aankleding. Heb je een tegelvloer? Vloerleedjes op de grond halen het koude uit je vloer. Het is fijn voor aan je voeten maar zorgt er ook voor dat je huis knusser oogt. Vooral langharige kleden zijn knus. Wil je het iets praktischer; kies dan voor een kortharig tapijt. Combineer meerdere kleedjes voor een speels effect.

De juiste vloer

Er zijn enorm veel verschillende vloeren. De meeste mensen kiezen voor een mooie houten of tegelvloer. Deze zijn natuurlijk supermooi, maar kunnen soms kil overkomen. Vooral als je kiest voor donkere tegels. Hiervoor zijn natuurlijk oplossingen, zoals vloerkleedjes. Maar om te beginnen kun je ook voor een warmere vloer kiezen. Gebruik niet al te veel grijs en zwart. Maar denk ook eens aan lichte kleuren vloeren. Tapijt is altijd fijn, maar kies hier alleen voor op je slaapkamer. Het is niet erg praktisch bij vlekken en kan snel stoffig worden. In de woonkamer kun je beter voor een mooie harde vloer gaan en deze combineren een vloerkleed. ­

Persoonlijke items

In ieder huis wordt geleefd en het is niet zo erg als je dat ziet! Er mogen best wat spullen zo hier en daar rondslingeren. De voorbedachte inrichtingen bij een woonwinkel zijn nooit realistisch. Ze zien er super strak uit maar heen een huis ziet er zo uit. Iedereen heeft gebruiksvoorwerpen liggen. En daar is niks mis mee! Laat juist eens zien wie je bent met jouw spullen. Zet hier en daar een item dat past bij jouw persoonlijkheid of hobby. Zet bijvoorbeeld een camera neer in een open kast als jij veel van fotograferen houdt. Of zet veel planten neer als je veel van natuur houdt. Berg niet alles op in dichte kasten maar zet ook eens een open kast neer waarop je accessoires kan laten zien. Ben jij heel trots op die ene beker die je met die sportwedstrijd hebt behaald. Laat dan zeker zien waar je trots op bent! Laat jezelf zien en je huis ademt uit wie jij bent.

Foto’s

Foto’s laten als geen ander zien wie jij bent en waar jij voor staat. Ben jij trots op je gezin? Of op je vrienden? Of misschien heb je wel een bijzondere reis gemaakt. Laat het zien met persoonlijke foto’s die je in kleine (of grote) lijstjes in je huis neerzet. Persoonlijke items geven net dat beetje persoonlijke sfeer en karakter in huis. Sowieso maakt kijken naar dingen waar je van houdt een mens heel blij.

Planten & bloemen zorgen voor een groene, gezellige sfeer in huis

Wie houdt er niet van bloemen? Bloemen zorgen voor veel gezelligheid in huis. Ze ruiken lekker en halen een beetje van buiten naar binnen. Zet een vers bosje bloemen neer op bijvoorbeeld de keukentafel. Een echte bloementrend is het veldboeket. Deze past in bijna elke inrichting.

Een meer permanente aankleding zijn planten. Deze hoef je niet elke week te vervangen. Planten zijn ideaal voor dat ene kale hoekje in je woonkamer. Of dat lege tafeltje. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Zet een grote plant neer in je woonkamer naast de bank of zet kleine plantjes in je open kast. Planten met veel bladeren geven snel aan exotische sfeer. Waar cactussen wat minder uitstralen. Je kunt ook elk seizoen andere planten neerzetten. Een palm is erg leuk in de zomer. Planten en bloemen zorgen voor een groene, gezellige sfeer in huis.

Ruimte & meubels

Een interieur moet absoluut niet te vol staan. Zo lijkt de ruimte heel klein en wordt het een chaotische boel. Maar te leeg is juist weer een sfeerkiller. Kies zorgvuldig je meubels uit aan de hand van de beschikbare ruimte. Niet elk vrij stukje muur hoeft opgevuld te worden. Soms is wat ruimte juist wel overzichtelijk. En het laat je andere interieuritems meer opvallen.

Meubels hoeven niet altijd de muren op te vullen. Kies bijvoorbeeld ook eens voor een ronde eettafel in plaats van een vierkante. Deze zijn erg gezellig; je zit immers meer naar elkaar toe te eten. En je kunt ze in het midden van de kamer positioneren.

Zorg voor een mooie indeling. Als alle meubels langs de muren staan kan er in het midden van je woonkamer bijvoorbeeld een gat vallen. Soms helpt het om een bank in het midden van de kamer te zetten en daarachter een kast of dressoir tegen de muur. Zo voorkom je ook dat je bank te ver van de tv af staat. In je zithoek breng je heel veel tijd door. Waarschijnlijk zit je er elke avond. En misschien wel met een groter gezelschap. Richt je zithoek zo in dat je gezellig naar elkaar toe zit. Gebruik bijvoorbeeld een hoekbank om een hoek te creëren en zet daarnaast stoelen of een fauteuil om de hoek af te maken. Een gesloten zithoek oogt altijd knusser.

Hoe maak je sfeer in huis?

Er zijn dus allerlei manieren om sfeer in huis te brengen. Maar het belangrijkste; ga uit van je eigen stijl en smaak. Wanneer jij kiest voor wat je mooi vind zal je huis vanzelf jouw eigen, unieke sfeer gaan uitstralen. En dan voel je je thuis.